De Vikingen hielden wel van een biertje. Zoveel zelfs dat er vanaf 1915 geen druppel meer geschonken mocht worden. Dat bierverbod werd pas op 1 maart 1989 opgeheven. Daarom wordt er elk jaar op 1 maart Bjórdagur (Bierdag) gevierd.
De belangrijkste bieren in IJsland zijn:
Bier dat in de supermarkt of elders verkocht wordt, kent een alcoholpercentage tussen de 1,75 en 2,25 en is eigenlijk niet te zuipen. In IJsland gebrouwen pils dat wel een normaal alcoholpercentage bevat is bijvoorbeeld verkrijgbaar onder de merknamen 'Egíls Gull', 'Polar Beer', 'Gullfoss' en 'Víking'. Het verdient de aanbeveling bij aanschaf even te checken om welke variant qua alcoholpercentage het gaat. Het pils met het lage alcoholpercentage is gewoonweg vies. De 'normale' bieren zijn van redelijke kwaliteit. In veel cafés, en restaurants zijn geïmporteerde pilsners (bijvoorbeeld Tuborg, Grolsch, Pilsner Urquell, Löwenbrau en Carlsberg) verkrijgbaar. Die zijn meestal aanzienlijk beter te drinken dan het IJslandse bier.
Op het vliegveld van Reykjavik is in de taxfree winkels bier te koop. De prijs ligt rond de 1500 kronen voor 6 halve liters.
Het lijkt er dus op dat we IJslands bier maar laten voor wat het is en voor een exportje gaan. Naast de vermoedelijk inferieure smaak worden er ook nog wel eens bedenkelijke ingredienten gebruikt bv voor het winterbier.
In IJsland gebruiken ze wel een heel apart ingrediënt om een lekker biertje te brouwen. Het bier Hvalur 2 wordt gemaakt door brouwerij Steðji en een van de ingrediënten van het bier is: walvisballen.
De scrotums van de gewone vinvis worden volgens een oude traditie eerst gezouten en gerookt, voordat ze in een langdurig proces worden verwerkt tot bier. Per brouwproces wordt tenminste één teelbal van zeezoogdier gebruikt. Er gaat volgens de eigenaar van de brouwerij, behoorlijk wat voorbereiding aan het recept vooraf.
''We willen een lekker, kwalitatief winterbiertje maken met echte sfeer van de Thorri (zo wordt de winter genoemd in IJsland), dus vandaar dat wij hebben gekozen voor gerookte teelballen om de authentieke smaak te verkrijgen. We steken veel energie in het brouwen van perfecte Thorri-biertje'' vertelt Dagbjartur Ariliusson van Steðji.
Nou ik sla evenover Dagbjartur.
De belangrijkste bieren in IJsland zijn:
- Viking
- Thule
Bier dat in de supermarkt of elders verkocht wordt, kent een alcoholpercentage tussen de 1,75 en 2,25 en is eigenlijk niet te zuipen. In IJsland gebrouwen pils dat wel een normaal alcoholpercentage bevat is bijvoorbeeld verkrijgbaar onder de merknamen 'Egíls Gull', 'Polar Beer', 'Gullfoss' en 'Víking'. Het verdient de aanbeveling bij aanschaf even te checken om welke variant qua alcoholpercentage het gaat. Het pils met het lage alcoholpercentage is gewoonweg vies. De 'normale' bieren zijn van redelijke kwaliteit. In veel cafés, en restaurants zijn geïmporteerde pilsners (bijvoorbeeld Tuborg, Grolsch, Pilsner Urquell, Löwenbrau en Carlsberg) verkrijgbaar. Die zijn meestal aanzienlijk beter te drinken dan het IJslandse bier.
Op het vliegveld van Reykjavik is in de taxfree winkels bier te koop. De prijs ligt rond de 1500 kronen voor 6 halve liters.
Het lijkt er dus op dat we IJslands bier maar laten voor wat het is en voor een exportje gaan. Naast de vermoedelijk inferieure smaak worden er ook nog wel eens bedenkelijke ingredienten gebruikt bv voor het winterbier.
In IJsland gebruiken ze wel een heel apart ingrediënt om een lekker biertje te brouwen. Het bier Hvalur 2 wordt gemaakt door brouwerij Steðji en een van de ingrediënten van het bier is: walvisballen.
De scrotums van de gewone vinvis worden volgens een oude traditie eerst gezouten en gerookt, voordat ze in een langdurig proces worden verwerkt tot bier. Per brouwproces wordt tenminste één teelbal van zeezoogdier gebruikt. Er gaat volgens de eigenaar van de brouwerij, behoorlijk wat voorbereiding aan het recept vooraf.
''We willen een lekker, kwalitatief winterbiertje maken met echte sfeer van de Thorri (zo wordt de winter genoemd in IJsland), dus vandaar dat wij hebben gekozen voor gerookte teelballen om de authentieke smaak te verkrijgen. We steken veel energie in het brouwen van perfecte Thorri-biertje'' vertelt Dagbjartur Ariliusson van Steðji.
Nou ik sla evenover Dagbjartur.